Lindencrones Palæ

Lindencrones Palæ ligger ved indgangen til Frederiksstaden på hjørnet af Sankt Annæ Plads og Bredgade. Det 250 år gamle rokoko-palæ er tegnet af arkitekt Nicolai Eigtved (1701-1754) og stod færdig i 1754.

Palæet kendes i København også som Kridthuset og er opført af Kammerråd Christen Lintrup, f. 1703 i Løgstør. Lintrup tjente en formue som supercargo i Asiatisk Kompagni og kunne som en ung mand trække sig tilbage på godserne Gjorslev med Stevns Klint, Søholm og Erikstrup. Palæet er bygget af kridtsten fra Stevns Klint. Det var ikke kun bygningen men også Christen Lintrup selv der var i kridthuset. 1750 udnævnes han til justitsråd, i 1766 til etatsråd og da han adles tager han navnet Lindencrone.

1811-1838 bebos palæet af grev Christian Raben. Herefter sælges det først til en sejldugsfabrikant og palæet lever i en årrække en skiftende tilværelse.

1898 køber den engelske dronning Victoria palæet og indretter ambassade og ambassadørbolig. En af de mere prominente gæster i palæet under dets tid som ambassade er Winston Churchill.

2003 overtager grundlægger af Bestseller Fonden, Troels Hoch Povlsen, palæet som gennem de seneste 3 år er blevet nænsomt restaureret og fremstår tæt på det oprindelige, komplet med et væld af detaljer ikke mindst i riddersalen på belle etage og i udstillingslokalerne i parterre, hvor Herning K flytter ind.

Lindencrones PalŠBredgade